Les biblioteques tingueren un paper molt important durant la II República, van ser claus en la transformació d'una societat analfabeta i pobra. Quan va esclatar la Guerra Civil van sorgir prioritats. Els soldats, els malalts i els ferits necessitaven llibres, no només per instruir-se i informar-se, sinó també per distreure's durant la gran quantitat d’hores mortes a les trinxeres. Així va ser com va néixer el Servei de Biblioteques del Front i el bibliobús de la Institució de les Lletres Catalanes, que va fer 18 viatges, 18 rutes fent préstecs de llibres a primera línia de front. I un últim periple: el de l'exili. Els més prestigiosos intel·lectuals i escriptors catalans viatjaren cap a França dins el bibliobús quan es produí l'èxode republicà.
75 anys després de la fi de la Guerra Civil, la Biblioteca de Figueres recupera la memòria d’aquests episodis de la nostra història mitjançant aquesta exposició virtual.
La mostra inclou els fragments de dietaris de la Biblioteca Popular de Figueres (1938), escrits per la directora Adela Riera i l’auxiliar Antònia Feixas, a través dels quals sabem que el bibliobús va passar per Figueres, almenys, en quatre ocasions al llarg de l’any 1938: el 12 de maig, el 27 de juny, el 4 de setembre i el 7 de novembre, i la correspondència enviada per Maria Felipa Espanyol, del Servei de Biblioteques al Front, i Jordi Rubió, de la Direcció Tècnica de Biblioteques Populars, a les bibliotecàries de Figueres en relació al servei de bibliobús.
També podeu llegir el dietari dels anys 1936 a 1940 en aquest enllaç: