Dones rurals, dones de Girona forma part del projecte 'Dones rurals' impulsat per l’Institut Català de les Dones, que té la voluntat de reconèixer les aportacions que fan les dones del món rural a la societat, així com reivindicar el seu paper a les diferents vegueries del nostre país.
El llibre i l’exposició que hi va associada s’ha construït gràcies a la col·laboració d’ajuntaments, consells comarcals, museus i entitats de dones, que han fet les seves propostes i han aportat documentació.
Les protagonistes són 50 dones diverses. Hem optat per un criteri flexible amb el concepte de ruralitat. Hi hem volgut incloure dones que, provenint de pobles petits —alguns considerats avui en dia estrictament rurals, d’altres no—, s’han forjat una carrera molt lluny del que s’esperava d’elles en la seva època o el seu entorn. D’altres són nascudes a pobles i ciutats més grans, però s’han acabat dedicant al sector primari o han treballat donant servei a zones rurals o desateses al llarg de la història, amb feines tant imprescindibles com la pagesia, la ramaderia o els rescats de muntanya. Sense saber-ho ni voler-ho, han esdevingut referents i la seva tasca ha estat vital per prestar servei a les seves comunitats: infermeres, mestres, telefonistes, carteres, llevadores, metgesses…
Totes elles, des del seu racó de món, han influït o influeixen positivament en el seu entorn, treballant més enllà del propi interès i buscant el bé comú. Cuiden la terra, el paisatge i les persones, recullen la història, fan recerca… En definitiva, s’esforcen per deixar aquest món millor de com se l’han trobat i sembren llavors de resiliència. Perquè allò que passa en l’entorn rural transcendeix més enllà d’aquest.